Skip to main content
search
0
Trouwfeest Tips

Kies de Ideale Openingsdans voor Jouw Trouwfeest

By 2021-08-03No Comments

Een openingsdans is niet strikt nodig.  Ik draaide aardig wat trouwfeesten waar het trouwkoppel er bewust voor koos geen openingsdans te dansen. 

Maar, de traditie (lees: familie) gaat er nog steeds van uit dat de formele opening gebeurt.  Een trouwfeest zonder openingsdans vinden nog veel mensen als een kip zonder pluimen.  Het loont dus zeker de moeite om er hier de nodige aandacht aan te besteden.

De keuze van openingsdans is blijkbaar van levensbelang.  Dit blijkt toch uit de talloze e-mails, vragen, bedenkingen en twijfels die we in de loop van de jaren mochten aanschouwen.  Vaak wordt er maar de week voor het trouwfeest definitief beslist… om dan de voorlaatste dag toch nog eens te veranderen!

We geven u geen lijst met een resem aan keuzes.  Een openingsnummer op jouw trouwfeest moet persoonlijk zijn.  Er is keuze uit duizenden nummers, misschien zelfs miljoenen… Daarom houden we het bij richtlijnen hoe en welke perfecte openingsdans te kiezen.

  • Laat u in die keuze niet al teveel leiden door traditie.  Zoals we al vaak hebben gezegd, en ongetwijfeld nog een paar keer zullen herhalen, het is het feest van jou en jouw partner.  Doe dus vooral wat jezelf wil

Dit geldt des te meer in de keuze van de openingsdans.  Het is niet omdat een driekwart van de wereldbevolking een specifiek  nummer koos dat jullie voor datzelfde nummer moeten gaan.

  • Kies een nummer die jullie beide uiteraard mooi vinden en waar voor jullie ook een positieve emotionele waarde aan vast hangt.

 Eventueel iets uit de tijd toen jullie elkaar leerde kennen, een concert waar je samen naartoe ging, het nummer waarop jullie voor eerst kuste…   Voor sommige mensen is dit heel duidelijk, andere zullen er even moeten naar zoeken.

  • Let op de tekst van het nummer dat je kiest.  Als je voor een nummer kiest dat vooral over eenzaamheid en liefdesverdriet gaat, zit er iets mis in de keuze.  Mocht je toch een geheime boodschap de wereld willen uitsturen op de dag van jouw trouw, hopen we dan dat het een ander bericht is dan de voorbereiding op scheiding. 

Let op de tekst.  Want ook al sta jij en jouw partner er niet bij stil, of trekken jullie er veel van aan, er zullen altijd gasten dit opmerken en er lekker over roddelen achteraf…

  • Let op de lengte van het nummer.   De meeste nummers zullen ermee ophouden na een goede 3 minuten, maar dit hoeft niet voor alle nummers waar te zijn. 

Sommige nummers, en al zeker de rock-ballades, kunnen flink over de 5 minuten gaan.  Denk daaraan als je geen zin hebt om iets te lang op de tegels te moeten draaien. 

Je kunt altijd vragen aan de DJ om na een tijd langzaam de muziek uit te faden [1]als het nummer te lang zou zijn. 

Wil je dat de DJ het nummer volledig uitspeelt?  Vraag dit dan ook uitdrukkelijk.  De meeste DJ’s spelen het openingsnummer volledig uit, maar dit is geen garantie. 

Als je een dansje in hebt geoefend en je wil dit dan ook ten volle laten zien, wil je toch niet voor verrassingen komen te staan wanneer de heer DJ vindt dat het na een 3-tal minuten wel voldoende is geweest.

  • Doe a.u.b. niets onnozel.  Sommigen denken origineel te zijn door de dans te starten met een traag nummer om dan bij wijze van verrassing over te schakelen naar een snel of dwaas nummer. 
  • We halen je graag uit jouw illusie: het is al gedaan! Naar onze bescheiden mening zelfs al veel te vaak.  Youtube staat er vol van. En geef toe, als je de meeste van die videos zou bekijken, ga je er van huiveren…

Kies ofwel een traditionele dans op een traag, liefst romantisch nummer.  Of kies een swing of snel nummer.  Of doe voor ons part een zwoele tango met de clichéroos tussen uw gebleachte tanden, maar maak je niet belachelijk door de menigte op het verkeerd been te willen zetten.

De eerste 1000 keer was het misschien grappig, nu is het helaas suf en voorspelbaar.   Als je ons niet gelooft, zoek het maar even op.  Het Internet staat er vol van.  Je zal me ook meten gelijk geven dat het telkens dwaas en ongepast overkomt.

  • Last but not least:  beslis of je überhaupt wel een openingsdans wenst.  Zoals al vermeld,  er is niets mis met een mooie openingsdans die jullie in de kijker zetten en officieel de dansavond opent, maar er zijn evengoed feesten zonder openingsdans, waar de DJ gewoon begint goede, dansbare muziek te draaien en waar het dansen spontaan op gang komt.  

Persoonlijk ben ik  nog steeds voorstander van een openingsdans en zal dan ook iedereen aansporen en een te doen. 

Waarom?  Het is een duidelijk teken dat het dansen mag beginnen.  Mensen hebben vaak dit teken nodig om erin te vliegen.  Zonder openingsdans, en de daarop volgende vermenigvuldigen, kan het wel even duren voordat het dansfeest flink van start is.  Mensen staren dan onzeker naar elkaar.  Je kan in hun ogen lezen:  “mag het?…”  Alsof de boeman je komt halen als je te vroeg gedanst hebt…

Maar zie je het echt niet zitten om een openingsdans te doen?  Praat met jouw DJ en vraag hem om zelf de avond in gang te trekken.  Het dansen zal misschien iets trager op gang komen, maar jij bent van de schijnwerpers onderuit. Doe niets volkomen tegen jullie goesting!

Konijnen

‘Ga en vermenigvuldig u!’  Een gebod die waarschijnlijk één van de leukere is om op te volgen.  Behalve dan als daarmee bedoeld wordt dat je nu het verplicht nummertje met de schoonmama mag dansen.  Want inderdaad, na de openingsdans, die je al door-gesparteld hebt, wacht nog meer tegelschuiven: de gevreesde vermenigvuldigen. 

Ga en Vermenigvuldig u!

Hier alweer hetzelfde advies:  Doe niets wat je niet wil doen op jouw eigen feest.  Vergeet echter niet dat de gasten, en al zeker de ouders dit zeer waarschijnlijk zullen verwachten. 

Als je dit hoegenaamd niet ziet zitten, kun je dit maar best even thuis aankaarten en bespreken om allerlei vervelende situaties te vermijden. 

Bij familiale problemen, zoals een scheiding of sterfgeval van een van de ouders kan dit best pijnlijk zijn.  Ook hier het advies om de vermenigvuldig-u-dansen over te slaan en direct na de openingsdans er voluit in de vliegen met het summer-party nummer bij uitstek, wat dat dan ook moge zijn.

Als je zoals in de meeste gevallen,  beslist om te vermenigvuldigen, is het en goed idee om de nummers niet te lang te laten spelen.  Vraag gerust aan de DJ om na 2 of maximum 3 minuten van nummer te veranderen. 

Het moment van glorie voor de ouders is leuk, maar hoeft geen eeuwigheid te duren.  De rest van de gasten zit hopelijk te popelen om zelf de dansvloer te lijf te gaan en er is weinig spannends aan het toekijken hoe jij met de schoonfamilie (één tegelijk!) danst.   

Trouwens, hoe sneller jij ervan af bent,  hoe vlugger je kan losgaan op jouw favoriete dansnummers.  Of terug aan de toog te gaan plakken met de maten.  Foei! 

Dit gezegd, is het altijd wel een goed idee om na de 3 ‘verplichte nummers’ nog een traag nummer te draaien, terwijl de deuren van de dansvloer definitief open gaan voor iedereen. 

Op die manier lok je iedereen op de vloer, wat de kans op een volle dansvloer bij de komende feestnummers aanzienlijk zal doen stijgen.  Iedereen staat op dat moment toch al op de dansvloer. 

Uiteraard, de helft zal terug gaan zitten of dringend pinten bestellen aan de toog, maar de andere helft zal blijven staan en de rest zal snel volgen.

BLIJF ALS TROUWKOPPEL OP DE DANSVLOER STAAN!

Als je beslist om niet organisch te vermenigvuldigen en onmiddellijk na jullie openingsdans via een op-tempo dansnummer de vloer gevuld te krijgen, is het zeer belangrijk dat je als trouwkoppel dan ook op de vloer blijft staan. 

Zo niet zal het een poosje duren voordat de dansvloer vol komt te staan.  Je vertrekt namelijk van een lege vloer en mensen zijn vaak verlegen om als eerste de vloer te betreden.

Behalve die ene zatte nonkel,  die had misschien best wat meer verlegen mogen zijn…   

Hoe dan ook, als jullie op de dansvloer blijven staan en actief mensen erbij betrekken, zal het veel meer uitnodigend zijn en dus veel vlotter verlopen om de dansvloer te vullen en gevuld te houden. 


[1] Faden:  het langzaam dichtschuiven van het volume van een nummer tot het niet meer hoorbaar is.

Mike

Ik ben Mike en al meer dan 16 jaar een trouwfeest DJ. Graag deel ik met jou al mijn ervaring.